В Україні різко переписали ціни на м’ясо: скільки тепер коштує свинина

З початку 2025 року ціни на свинину в Україні зросли на понад 30% – кілограм коштує вже понад 250 грн, а окремі відруби перевищують 300 грн/кг. Причина – скорочення внутрішнього виробництва, зменшення поголів’я, зростання витрат і сезонне зниження пропозиції.

Про це повідомляють аналітики асоціації “Свинарі України“. Якщо у 2024 році середня роздрібна ціна охолодженого м’яса трималася нижче 200 грн/кг, то вже у червні 2025-го кілограм коштував у середньому 253,2 грн.

Аналітики асоціації пояснюють, що основна причина здорожчання – скорочення внутрішнього виробництва через зменшення поголів’я свиней. У січні-травні 2025 року пропозиція свинини в Україні впала приблизно на 11%, а серед промислових виробників – на понад 15%. Це особливо критично, оскільки саме вони забезпечують понад половину всього м’яса на ринку.

Торік ситуація була протилежною, адже через високу пропозицію і низький попит закупівельні ціни на живу свиню були дуже низькими – 52-60 грн/кг. Але вже у 2025-му закупівельна вартість підскочила до 92,5-93,5 грн/кг і продовжує зростати.

Промислові виробники масово залишають ринок через низьку рентабельність, ціни на корми зросли, а маржа впала. Крім економічних чинників, ринок серйозно постраждав від епізоотичних загроз, зокрема африканської чуми свиней (АЧС). Також дехто з гравців втратив бізнес через бойові дії у східних регіонах.

До цього додається сезонний чинник – спека. Через неї тварини повільніше набирають вагу, а виробники змушені або скорочувати партії, або відкладати реалізацію. Свинина – не єдиний вид м’яса, що росте в ціні.

Охолоджена курятина вже майже на 30% дорожча, ніж рік тому, а куряче філе зрівнялось у ціні з окремими напівфабрикатами зі свинини – наприклад, з гуляшем, грудинкою чи лопаткою. Споживачі дедалі частіше змушені обирати дешевші продукти, а переробники фіксують зниження попиту навіть на доступніші м’ясні товари.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, станом на липень 2025 року ціни на картоплю в Україні впали до 11–18 грн/кг, що на 10% менше, ніж тиждень тому. Аналітики прогнозують, що вартість продовжить знижуватись через зростання пропозиції на ринку.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *