Українців попередили про зростання цін перед святами: що здорожчає найбільше

В Україні перед Різдвом та Новим роком очікується помірне зростання цін на продукти для святкових столів, зокрема м’ясо, молочну продукцію, жири, сало та яйця. Стрімких підвищень не буде, оскільки ринок реагує на традиційно високий попит, а пропозиція залишається стабільною.

Про це розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в коментарі ЗМІ. За словами експерта, головною причиною підвищення вартості продуктів є традиція українців накривати багаті святкові столи, незалежно від фінансових можливостей.

“Зростання попиту дає можливість виробнику продати дорожче, бо загальний обсяг пропозицій більш-менш сталий, а попит зростає”, – пояснює Пендзин. Таким чином, щороку перед Різдвом, Великоднем і Новим роком українці стикаються з помірним подорожчанням продуктів.

Економіст зазначає, що хоча ціни й підвищуються, “стрімких зростань не буде”. Існують певні межі, які споживачі готові платити за святковий стіл, і саме це визначає масштаб підвищення цін.

Які продукти подорожчають

Найбільше подорожчання традиційно стосується категорій товарів, що активно використовуються для підготовки святкових столів. За словами Пендзина, це, зокрема:

  • м’ясо та м’ясопродукти;
  • молочна продукція;
  • жири та сало;
  • яйця.

Зазначається, що ці категорії завжди користуються високим попитом у передсвятковий період, тому ціни на них підвищуються трохи більше за інші продукти. Економіст підкреслює, що зростання буде поміркованим і передбачуваним, а не різким.

Для українців це означає, що плануючи святкові закупівлі, варто враховувати незначне підвищення цін на продукти, які використовуються у приготуванні традиційних страв. Підвищення цін є закономірним економічним процесом, адже попит збільшується, а пропозиція залишається стабільною. Водночас експерт запевняє, що подорожчання не буде критичним, і дозволить споживачам зберегти фінансову стабільність навіть у період свят.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, в Україні почали стрімко знижуватися ціни на картоплю – фермери продають її вже від 7 грн за кілограм, що робить продукт доступнішим для покупців. Нинішні ціни в середньому на 58% нижчі, ніж торік, але для виробників це означає суттєве падіння доходів і зростання ризиків для сезону.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *