По всьому світу зростають ціни на ключові продукти: яка причина

Продукти харчування можуть здорожчати у всьому світі. Причина – екстремальні погодні умови. Зокрема, посухи, зливи та пожежі. Наприклад, у вересні ф’ючерси на пшеницю на біржі в Чикаго виросли через побоювання, що погана погода в основних країнах-експортерах може ще більше скоротити світові запаси, які й так наближаються до дев’ятирічного мінімуму.

Про це повідомляє Bloomberg. Зазначається, що водночас:

  • “австралійські поля зіштовхнулися з загрозами як посухи, так і заморозків”;
  • відсутність дощів у регіоні Чорного моря стримує посіви для врожаю наступного року.

Крім того, наголошується, ф’ючерси на сою “можуть показати найбільший місячний приріст за 2 роки”. Річ у тім, що провідний виробник продукту – Бразилія – бореться із найсильнішою посухою за десятиліття, яка стримує посівну кампанію.

“Вартість кави сорту арабіка піднялася до найвищого рівня з 2011 року, оскільки погана погода впливає на дерева у вирішальний період цвітіння. Посуха у В’єтнамі, за якою пішли сильні дощі, що збіглось в часі в наближенням =збору врожаю, завдала шкоди виробництву”, – розповіли аналітики.

Водночас, у Південно-Східній Азії скорочуються постачання пальмової олії – через старіння дерев. Що підштовхує ф’ючерси, серед іншого, “до п’ятимісячного максимуму і рідкісної”.

“Посухи, зливи та пожежі від Азії до Америки посилюють побоювання з приводу врожаю, підштовхуючи ціни на основні продукти харчування. Що, зрештою, може призвести до збільшення рахунків за продукти харчування. … Все це означає більше проблем по всьому ланцюжку поставок – від фермерів, які борються зі зникненням кавових зерен, до споживачів, які викладають більше грошей за бургери”, – констатували аналітики.

Разом з тим, зазначається, хедж-фонди (інвестиційні фонди, орієнтовані на максимізацію прибутковості за заданого ризику або мінімізацію ризиків для заданої прибутковості) роблять ставку на подальше зростання вартості продуктів. Зокрема там збільшують чисті ставки на:

  • цукор;
  • соєвий шрот;
  • какао.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні тим часом різко здорожчала картопля. Наприкінці 20-х чисел вересня вересня фермери пропонували овоч до продажу по 15-20 грн/кг, що в середньому на 18% дорожче, ніж було раніше. Ці гуртові ціни були найвищими, щонайменш, за останні 7 років.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *