Під час відключень світла українці, у яких встановлені електроплити, фактично позбавляються можливості готувати їжу. І якщо при “звичайних” відключеннях це не викликає особливих проблем, то в разі масштабного блекауту неможливість приготувати гарячу їжу може стати серйозною проблемою. Утім, вихід є – для готування можна використовувати туристичну плитку або пальник.
Про це розповіли в Центрі стратегічних комунікацій (ЦСК). Там зазначили:
- Обирати слід лише сертифіковані моделі.
- Використовувати такі прилади потрібно тільки в приміщенні з вентиляцією або на балконі.
Крім того, зазначили фахівці, можна використовувати сухе пальне. Це, зазначається, зручний варіант для екстрених умов.
“Термос. Збереже тепло страв і напоїв протягом кількох годин. Радимо мати кілька термосів і заздалегідь заливати в них окропи, щоб мати запас гарячої води для чаю, каші чи швидких супів”, – йдеться в повідомленні.
Яку їжу потрібно запасати
Їжу ж рекомендується запасати з розрахунком на кілька днів. При чому самі продукти, підкреслюється, мають бути з тривалим терміном зберігання:
- Крупи.
- Консерви.
- Сублімовані продукти.
- Горіхи.
- Сухофрукти.
- Шоколад.
“Також купіть продукти, які не потребують варіння”, – порадили в ЦСК.
Крім того, зазначається, слід мати запас води. Виходити потрібно з розрахунку:
- 3 літри питної води на людину на добу.
- 10-12 літрів технічної води.
Останню, зазначається, слід зберігати в темному прохолодному місці.
Як повідомляв OBOZ.UA, водночас у грудні українці платитимуть за електроенергію за тим самим тарифом, що й раніше – 4,32 грн за 1 кВт*год. Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів у рамках дії механізму покладання спеціальних обов’язків.
Джерело: OBOZ.UA



