Українцям розповіли, чому овочі такі дорогі: скільки коштують і що далі

Високі ціни на овочі в Україні продиктовані невдалим урожаєм. Причина цього – посуха. Наприклад, деякі позиції досягають цінового рівня 40-45 грн, що для них надто дорого. Навесні ситуація може погіршитися ще сильніше.

Про це повідомив президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник, повідомляє SEEDS. Він зазначив: через вказану проблему “весь борщовий набір коштує цього року, м’яко кажучи, немало”.

“Роздрібні ціни на рівні 40-45 грн. Оптові – від 12 до 20 грн, залежно від культури. Це дуже багато”, – розповів Баштанник.

При цьому він наголосив: навесні 2025 року українцям варто очікувати на високі ціни на цибулю. Причина – невеликі запаси овочу.

“Що стосується окремо цибулі, я думаю, що навесні вона буде знов “золота”. Бо її просто загалом мало”, – пояснив експерт.

Скільки коштують овочі в супермаркетах

Водночас, за даними “Мінфіну“, 4 жовтня картопля в українських супермаркетах коштує в середньому 26,87 грн/кг, що майже на 5 грн перевищує середню ціну вересня. Крім того:

  • морква коштує в середньому 20,49 грн – що на 4,48 грн/кг перевищує середню вартість вересня;
  • цибуля ріпчаста – 15,72 грн/кг (+59 коп.).

Водночас деякі овочеві позиції борщового набору подешевшали – проте практично непомітно. Зокрема:

  • буряк коштує в середньому 15,78 грн/кг – на 17 коп. дешевше, ніж у вересні;
  • білокачанна капуста – 28,13 грн/кг (на 9 коп. дешевше).

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас в Україні суттєво подорожчали груші. Нині вартість фрукта на великому гуртовому ринку “Шувар” складає в середньому 55 грн/кг, що вдвічі більше, ніж на початку осені.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *